Egen villa i bostadsrättsform – det bästa av två världar!

– Vi kände att vi ville ha ett hus med en egen tomt, men tvekade om vi hade tid och kunskap att ta hand om det. Dessutom ville vi bo kvar i området.

Vi hade tur – inte långt ifrån där vi bodde i Alsike skulle det byggas ett kvarter med fristående villor i bostadsrättsform, det bästa av två världar – som vi ser det.

Emma Illerbrand och sambon Erik Kinell med sonen Vidar 6 år och en liten på väg har köpt ett nybyggt småhus i två våningar i ett nytt område i Alsike. De flyttade in i juni i år.

– Vi bodde redan tidigare i en bostadsrättslägenhet här i Alsike, visserligen bara i ett två våningar högt flerfamiljshus men vi ville ner på marken för att kunna ha en liten tomt. Dessutom väntar Erik och jag vårt andra barn och behövde därför ytterligare ett sovrum, säger Emma.

Det finns fler fördelar med nybyggda kvarter, en är att det oftast är familjer i liknande omständigheter som köper och flyttar in.

– Det här boendet har blivit jättebra för oss. De flesta som bor i kvarteret är i samma situation och ungefär samma ålder. Det är skönt att barnen själva kan gå till kompisar och leka. Är de hos grannen ett par timmar och stojar och leker så gör det inget för man vet att nästa gång så är de hos oss. Jag tycker verkligen att det är jätteroligt när alla ungar är här hemma och leker, berättar Emma. – Det är lätt att bo här eftersom alla är trevliga och glada. Man hejar på alla men respekterar varandras integritet, tillexempel vid middagstid, berättar hon vidare.

Många tycker att det tar så lång tid från det att man har skrivit avtal att köpa tills man kan flytta in i sitt nya boende. Har man inte köpt ett nyproducerat boende förut så kan man dessutom lätt känna sig osäker och obekväm när det gäller processen och de personliga val man har möjlighet att göra.

– Personligen tycker jag det var en fördel att det var närmare ett och ett halvt år mellan köp och inflyttning. Jag kunde ta mig tid till att fundera och planera. Det får ta tid och det går att njuta av processen, säger Emma leende. Vi har ju köpt nyproduktion tidigare, även det byggt av TB Bostad faktiskt, så vi börjar känna oss trygga i detta med att köpa nytt. Nu har vi ju haft möjlighet att göra andra val, sådant som vi kanske ångrade att vi valde i den förra lägenheten.

Inte alla vet vad det innebär att köpa och bo i en bostadsrätt. Många har bott i en bostadsrättslägenhet men då oftast i en större förening i ett flerfamiljshus. Man har inte riktigt koll på hur det fungerar, vem som sköter vad, att man gemensamt äger fastigheten och vad avgiften går till.

– Vi är ju vanan vid en liten förening där vi bodde förut så vi vet att vi tycker det är bra. Vi vill kunna ordna och fixa invändigt. Varken jag eller Erik är så intresserade eller kunniga om det utvändiga och då är det perfekt att bo i en bostadrättsförening där utsidan är ett gemensamt ansvar, förklarar Emma.

Etthundrafemtom kvadratmeter boyta är större än de flesta lägenheter i flerfamiljshus. Det ger ett stort utrymme att husera i. En tomt för lek, odling och parkeringsplatser för två bilar ger dessutom en känsla av en friköpt villa.

– Planlösningen passar mig jättebra. Två våningar med vardagsrum på båda planen så man kan gå undan ibland. Köket och vardagsrummet, som är skilda ifrån varandra, är också något jag uppskattar. Sen är jag ju väldigt intresserad av inredning så jag har en del att roa mig med här hemma, skrattar Emma.

Just nu är det den väntade lilla dotterns rum som är i fokus kan vi konstatera.